Založ si blog

Sedembolestná a Edkova občianska spoločnosť. .. .

Hneď na úvod  chcem povedať , že ak budem v súvislosti  s doc. Chmelárom  používať druhú osobu  jednotného  čísla  je to dané  tým,  že počas  mojich štúdií na UMB  sme si potykali , aj keď nepredpokladám , že si to pán docent bude  pamätať. Edo  vtedy  vystupoval  proti bombardovaniu  Juhoslávie a celkom som mu fandil. Aj keď som pravičiar  mal som ho  za čestného a odborne  zdatného  ľavicového  intelektuála , silného  v argumentoch. Neviem  či je  štandard aby  intelektuáli behali s toaleťákom a omotávali s nimi sochy . Poznám  ľudí ktorí sa môžu pýšiť  tým,  že sú intelektuáli  či už ľavicoví , pravicoví , kresťanskí či židovskí a toaleťák nepoužívajú ako prostriedok  prezentácie.  Ale nie o tom som chcel.  Edo vyšiel s  novou výpravou  proti kresťanským sviatkom konkrétne  mu extrémne  vadí sviatok Sedembolestnej .  Hovorí dokonca o protiústavnosti s akcentom  na úvodné články  Ústavy .

Nuž  je pravda , že časť  štátnych sviatkov v SR sa viaže na kresťanské náboženstvo .  Avšak ani jeden  nie je taký, ktorý by nemal hlbší podtext  v dejinách.  Pripomeňme si  sv. Cyrila a Metoda.  Nuž nepredpokladám , že títo dvaja páni sú svätcami evanjelickej  cirkvi , Islamu či židovskej obce.  A nepredpokladám,  že majú svoje miesto v kalendári len z dôvodu  beatifikácie  pápežom. Ich poslanie  malo významný kultúrno- historický kontext , ale Tvojou logikou Edko sú svätcami katolíckej  cirkvi  tak  von s nimi z kalendára.  Slovenský  národ bol a je ( aj keď v menšej  miere ako v minulosti ) národ kresťanského presvedčenia  a postava  Sedembolestnej  s ním bola  spätá tisíc rokov .  Chudobný ľud  sa k nej utiekal a stala sa na toľko symbolickou , že podobne  ako Chorváti majú Gospu , poliaci Matku čenstochovskú ( tzv. čiernu madonu)  my máme  Sedembolestnú . Mária  ako náboženská postava  pritom nie je vecou len katolíkov. V tej istej kvalite  ju uznáva grécky  rít , pravoslávie  a iné ortodoxné cirkvi  východu. V inej kvalite , ale predsa  ju majú zapísané v svojej viere  evanjelici a dokonca  Islám.  Ide  teda  jednak o národný symbol a jednak aj iste  o náboženský.   Ak však  pôjdeme  Tvojou logikou a čo sa len obtre o náboženstvo je zlé , musíme  vylúčiť  aj iné skutočnosti s nášho národného života  Bernoláka a Hollého ( kňazi), knieža  Rastislava  ( pravoslávnou cirkvou uznávaného ako svätého) a nespočetne množstvo  udalostí a osôb.  Národy  sveta majú aj skutočnosti a fenomény,  ktoré nie sú materiálne  hmatateľné- merateľné  .   Aj táto  časť nášho života  patrí k dejinám .

Ja osobne nemám v obľube iné sviatky. Traumatizujúco si spomínam na 1 máj a nútené oslavy .Opatrne  by sa dalo polemizovať  či SNP podobne ako francúzska  revolúcia  nemalo príliš  veľa zbytočných mŕtvol . Alebo či 17 november  nebol dopredu zinscenovaný .  Hlavne  pri poslednom  spomínanom  si myslím,  že  skôr apríl 88´ je dátum,  ktorý by mali mať Slováci v úcte .  Ti možno tieto dni považuješ  za „posvätné „ je to ok.  Ale neupri mi otázku či  náhodou nemajú istý ideologický podtext ?

Ja na prvého mája idem so psom do hôr , neoslavujem ho ale neprekáža mi ak sú v uliciach davy ( aj keď  čoraz redšie). Ak si to povieš , že sa cez veľký piatok opiješ , a cez Sedembolestnú budeš pracovať ; si vedecký pracovník  tak na protest môžeš  celý deň vedecky bádať , je to rovnako OK. Teda ak sa neopiješ  tak,  že  ťa zase  bude lákať dáky  ten toaleťák.  Toto je demokratická línia môjho uvažovania. Nech nikto nenúti nikoho nič  svätiť  a ak je deň voľna  nech si ho každý trávi  podľa svojej  chute.

Inou  alternatívou je tá tvoja  občianska spoločnosť.  Aj tak sa dá. Ale potom nie mačkopes . Ale potom  žiadne práva  pre národnostné menšiny – sú to občania . Žiadne práva ani dotácie  pre  žiadne cirkvi ( čo bude s kultúrnymi pamiatkami neviem ). A z dejepisov  všetko von čo by sa spájalo s národným a kresťanským . Je predsa  proti ústavné( v tvojej logike  ) ak sa dnes  učí o Štúrovi,  ktorý hájil záujmy len slovenského  národa a nie  občanov  Uhorska.

Edko som rád , že píšeš  a dávaš alternatívy . Ja by som keby som bol občiansky  založený  radšej bol za zrušenie všetkých sviatkov a dať dni voľna v rovnakom počte  nech si každý slávi čo chce,   ale aj tvoja úvaha  má v demokracii zmysel.  Len nemôžeš  klamať. To sa podobne ako ten  slávny toaleťák, na ľavicového intelektuála nehodí.  V zmysle Ústavy SR nie je Slovensko krajina  občianska , ale  zmiešaná, inak by nemohli existovať  práva národnostných menšín  či trestný čin hanobenia  rasy a národa . Sedembolestná nie  je len  katolíckou vecou, ale min. ďalších  troch náboženstiev a má široký národný kontext .  Dnes nikto nikoho nenúti aby niečo konal nebodaj  už svätil (  s iróniou dodávam okrem EU tá je  posvätná ) . Čestné sú len dva modely  buď zrušiť   všetko, alebo zachovať status qou.  Licitácia sviatkov je cestou do pekla. V slobodnej spoločnosti si totiž musíš  zvyknúť, že aj to čo sa mi nepáči musím tolerovať. Podobne ako ja ten tvoj toaleťák….



Reforma stavebného práva: záväzné stanoviská obce (2) .

16.04.2024

Dlhé roky sa viedla vojna medzi stavebníkom vs. útvarmi hlavného architekta (prípadne tomu podobné organizačné zložky obce/mesta). Celý problém bol v tom, že stavebný úrad – mesto vás odkázalo na „záväzné stanovisko“ nejakého odboru, napr. architektov mesta, ktoré malo slúžiť ako podklad pre rozhodnutie ohľadom súladu s územným plánom. Mnohokrát však bola [...]

Polemika: záväzné stanoviská v stavebných konaniach (1. )

16.04.2024

Každý, kto sa venuje inžinieringu, to pozná. Stavebný úrad ešte ani nezačne konanie a hneď stavebníka vyzve, nech doloží záväzné stanoviská hasičov, hygieny či inšpektorátu práce. Ich okruh je závislý od toho, o ako problematickú stavbu ide. Ak stavebník ešte pred začatím konania doslova ako prílohu žiadosti nepredloží všetky záväzné stanoviská, stavebný [...]

Reforma stavebného práva ? Fx !

13.05.2021

Zrejme celá odborná verejnosť sa zhodne na tom, že aktuálny stavebný zákon z roku 1976 je súhrnom problémov, ambivalentných ustanovení a z hľadiska požiadaviek na územný rozvoj len veľmi kostrbato použiteľný zákon. Rovnako predpokladám, že sa laická aj odborná verejnosť zhodnú na tom, že najväčšie problémy prináša priam magická lehota, v ktorej na [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

piry

"Memento homine quia pulvis es et in pulverem reverteris"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 95304x
Priemerná čítanosť článkov: 2978x

Autor blogu

Kategórie