Založ si blog

zabúdame byť lepšími ľudmi . . . . . .

Blíži sa čas Vianoc a ľudia  tak akosi majú k sebe bližšie. Máme  tu  všetky možné predmety  s vianočnou tématikou , shoppingy  praskajú vo švíkoch , kreditné karty  treba  permanentne  chladiť aby sa nebodaj  neroztopili.  Všetci máme  stres , aby sme sa 24, mohli na pár minút tváriť  štastne…

 

Zaujala ma  ponuka azet. zliav na  kartu s vianočnou  tematikou a Martinkou z Turca . Asi som konzervatívny  ale  bol som vychovaný v rešpekte a súcite s ľuďmi s hendikepom    . Zábava  na osobe ,ktorá je evidentne  nie priemer IQ  je slušná dávka  deviácie  v každom zabávajúcom som . Je to skrytý sadizmus  absolútne pohŕdanie človekom.

Dnešný svet sa  zmenil. Cítiť  to v prírode, v ľuďoch mestách a TV. Kedysi  sme  sa navštevovali navzájom rodiny , dnes  máme Facebook  či skrátka  sociálnu sieť alebo skype.  Kedysi sme vodili svoje deti ( teda ja som v tom čase bol dieťa J  do prírody a poznali sme  pomaly  všetky  zvieratá , rastliny  v našom okolí.  Nemali sme mobily tak sa  vyžadovala  presnosť a zodpovednosť . Dnes je  také jednoduché  poslať sms – meškám .  Chodili sme s otvorenými  očami a akoby povedali klasici z Radošinského  človék mal k človeku bližšie.

Dnes si tento svet ani nevieme  predstaviť.  Chodíme  slepí a hluchí  po uliciach.  V móde je spravodlivosť tak spravodlivo súdime a upokojuje nás  , že podľa nás sme  stále tí lepší.  Sme si vedomí  svojej spoločenskej pozície  a dávame   to najavo.  Máme komplexy , z výšky, pracovného zaradenia, výzoru postavy a zabávame sa na Martinke  z Turca,  lebo nám dobre  robí,  že  je niekto  kto je na  tom horšie.

No ale sú to tie Vianoce, vtedy sme na pár minút iný. Teší nás,  že môžeme poslať sms  na hodinu deťom a byť tak nový skvelý človek. Ako  fajn,  že je hodina  deťom  a my si máme  kde okrem darčekov  kúpiť aj odpustky.

Tvárime sa milo  na seba  a hádam nás  rozčúli iba bezdomovec, ktorý keď sa vraciame  z posledného nákupu otravuje  o euro. „ Aspoň na  Vianoce by s nimi mohli niečo urobiť „ koľko  z nás si povie.  Vianoce  sú sviatky rodiny tak čo sa máte  čo zaoberať  nejakým bezďákom; spravodlivo sa rozhorčíte a  doplníte, že mesto- obec  zas nič nerobí  len berú úplatky.

Prejedáme sa  aby sme si dali na Silvestra  predsavzatia ako schudnúť, prestať  fajčiť , či začať  športovať.

Nuž sú tu Vianoce . A to sú sviatky pre nás.  Ozaj  viete že čo sa vlastne  stalo pred tými 2011 rokmi ?  Že tehotná  žena nenašla súcit u obyvateľov Betlehema  a tak musela v zime a noci sa uchýliť  do chlieva k zvieratkám.  Pre malé dieťa nebolo miesto v Betleheme .  Tak svet sa až tak nezmenil.  Ani v našich domovoch nemá miesto núdzny, aj my si veci svedomia  riešime ako farizej-i  sms kodom .

Napriek  tomu aj na tie Vianoce zabúdame byť lepšími ľuďmi,  lebo  prioritu majú darčeky , nákupy,  a všetok ten  správny  predvianočný zhon- človeka sme  dakde  zabudli medzi horami nákupov a upratovaním .

Reforma stavebného práva: záväzné stanoviská obce (2) .

16.04.2024

Dlhé roky sa viedla vojna medzi stavebníkom vs. útvarmi hlavného architekta (prípadne tomu podobné organizačné zložky obce/mesta). Celý problém bol v tom, že stavebný úrad – mesto vás odkázalo na „záväzné stanovisko“ nejakého odboru, napr. architektov mesta, ktoré malo slúžiť ako podklad pre rozhodnutie ohľadom súladu s územným plánom. Mnohokrát však bola [...]

Polemika: záväzné stanoviská v stavebných konaniach (1. )

16.04.2024

Každý, kto sa venuje inžinieringu, to pozná. Stavebný úrad ešte ani nezačne konanie a hneď stavebníka vyzve, nech doloží záväzné stanoviská hasičov, hygieny či inšpektorátu práce. Ich okruh je závislý od toho, o ako problematickú stavbu ide. Ak stavebník ešte pred začatím konania doslova ako prílohu žiadosti nepredloží všetky záväzné stanoviská, stavebný [...]

Reforma stavebného práva ? Fx !

13.05.2021

Zrejme celá odborná verejnosť sa zhodne na tom, že aktuálny stavebný zákon z roku 1976 je súhrnom problémov, ambivalentných ustanovení a z hľadiska požiadaviek na územný rozvoj len veľmi kostrbato použiteľný zákon. Rovnako predpokladám, že sa laická aj odborná verejnosť zhodnú na tom, že najväčšie problémy prináša priam magická lehota, v ktorej na [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

piry

"Memento homine quia pulvis es et in pulverem reverteris"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 95243x
Priemerná čítanosť článkov: 2976x

Autor blogu

Kategórie