Založ si blog

Cena prosperity – Mária

Pár  viet na  úvod .

Akokoľvek  sa  človek môže snažiť  nikdy nebude prezentovať  objektívne názory. Každý názor   v sebe  nesie  niečo  z jeho JA . Aj túto  úvahu – apel  píšem  s týmto  vedomím a poprosil by som   čitateľov   o rešpekt  k môjmu názoru , s ktorým  pochopiteľne   vôbec  nemusia  súhlasiť.  Viem  , že aj  tak sa nevyhnem   mailom  plných   vulgarizmov , ktoré spestrujú skoro  každý môj blog.

To o čom chcem  písať je    15 september  ako štátny  sviatok  .  Národy   majú  svoje  symboly , majú svoje tradície  a svojich hrdinov .  To všetko vyvoláva   ducha národa. Mnohí sa  tomu môžu smiať , mnohých to môže podráždiť  , ale nikto nepoprie  fakt , že zatiaľ  čo kritici  sa rodia a zomierajú  tieto symboly  ostávajú. V plnej miere   rešpektu  voči  priateľom  iných  vierovyznaní a priateľom  bez vyznania  si dovolím pokračovať  .

 

Duša  národa , alebo  gentleman  sa  zastane  vždy ženy.

Náš národ  mal v podstate  dve obdobia  svojho vývoja  . Pohanské , kedy  tvoril súčasť slovanských  štátnych  útvarov a kresťanské , kedy sa  začal tvoriť ako  samostatný národ.  Všetky    skutočnosti , ktoré sprevádzali  vznik novodobého slovenského  národa  sú späté  s kresťanstvom .   Vodcovia  obrodenia  boli kňazi ako evanjelického  vyznania   tak katolíckeho . Sto krát  môže  byť Slovenská  republika  štát,   ktorý sa neviaže na žiadne   náboženstvo   dejiny  Slovenska  sú späté  s vierou v Boha . Vytrhnúť  túto   národnú črtu    z dejín  Slovákov je nemožné  , na tomto  mieste zlyhali  aj komunisti   a zlyhá  každý   kto sa o to pokúsi.

Duša  národa   aspoň jeho  veľká  väčšina  ( nie len katolícka,  ale aj  pravoslávna )  je spätá s mariánskou  úctou.   Mariánska  úcta  je súčasťou dejín  celého nášho geopolitkcého  priestoru.  Spomeniem   Poliakov  a ich úctu  k čiernej „ čenstochovskej“ madone.  Za  komunizmu sa  tradovalo  ,  že  keď sa v Poľsku  spomenie   Čenstochowá  prežehná sa aj  ateista.  Spomeniem   Chorvátsko   a jeho  úctu k Gospe ( našej  pani preklad.) Napriek  teroru   moci voči  mariánskemu  pútnickému miestu Medžugorie  sa aj  regionálny  tajomník  Komunistickej  strany   vyjadril na koberčeku  pred svojimi  šéfmi   , že dať putá Matke Božej  je nemožné a Medžugorie  bolo zároveň jedno  z mála miest  nezničené  počas  občianskej  vojny.   Spomeniem  aj   pápeža  Jana  Pavla  II.   a jeho  mariánsku   úctu  obsiahnutú v hesle jeho  erbu  Totus  tuus.

Týmito  príkladmi som chcel demonštrovať,  že mariánska  úcta   je v našom  priestore   silná , a o to  viac je obsiahnutá v dejinách   Slovákov.  Zároveň je  dobré  ešte raz  zdôrazniť , že ani komunisti si  nevedeli s touto  tradíciou  poradiť  a ich snaha o to  predznamenala  ich pád. Kresťania,   ktorí uctievajú  marianskú  úctu  veria,  že  práve  Mária  je  symbol nezmieriteľnosti  boja so zlom  a predstavuje  symbol“  ženy, ktorá  rozšliape  hlavu hadovi“ .

Je  skupina  ľudí,  ktoré priam  bytostne   neznášajú  čo len zmienku  o tejto  úcte.  Sú to slobodomurári .  Nie , nie   nedám sa zatiahnuť  do úvah  či  táto  organizácia  ovláda  svet  alebo len  krčmy na predmestí Paríža ,  ale jej existencia a ideológia je nepopierateľný  historický a súčasný  fakt.   Rovnako  ako je  fakt  , že práve slobodomurári , ktorí hlásajú oficiálne  humanizmus  sa neštítili ani  teroristických  aktov  pokiaľ išlo  o túto  úctu.  Napríklad  vo Fatime ( významné  portugalské mariánske  pútnické miesto ) sa  neštítili  ani  bombových  útokov.  Táto  skupina  ľudí  doslova šalie  pri spomienke  na  Máriu.

 

Je  pozoruhodné , že nervozita  s cirkevných sviatkov  sa koncentruje na jeden jediný a to mariánsky  sviatok.   Tento sviatok je  pritom spojený s národným  cítením je spojený  s našimi dejinami  , je spojený s osobou  Jána  Pavla II. To nie je  len dnešné  riešenie  ekonomickej  krízy  to je  už dávnejšie  vyhlásenie slovenského“  polyhistora  „ Chmelára  a mnoho ďalších .   Skrátka  Mária  v kalendári  štátnych sviatkov a v spojení so štátom  niekomu  bytostne   prekáža  a jedno  či oficiálny  dôvod  je   sekularizácia  štátu, alebo  ekonomická  kríza.

Možno je to  len začiatok cesty,  ktorej  vyvrcholením  je  režim  Mexika  , kde  je zakázané  chodiť  kňazom na ulici  v reverende  a dokonca  keď bola Ján Pavol II.  na návšteve  Mexika  jeho  kancelária musela  zaplatiť   pokutu.

Nech je to vec  náhody a politického kompromisu  pri riešení ekonomickej  krízy ,  alebo je to vec širších   súvislostí  je slušné  sa zastať  ženy , aj keď v jej  existenciu  mnohý  z Vás neveria.  Je  slušné  sa zastať  symbolu  spojeného s týmto  národom  nech je  pre mnohých akokoľvek iracionálny.

Čestné riešenia  existujú

Jedným  z nich je  plne  zrušiť  väčšinu  sviatkov  a všetky  cirkevné  a dať do  zákonníka  práce  možnosť  pre zamestnanca    vybrať si X, dní ktoré považuje  za dôležité  svätiť .  Toto  riešenie je  korektné  voči  všetkým  a neuráža nikoho.  Iným  spôsobom   je  dať cisárovi  čo je cisárovo a Bohu  čo je Božie  a nechať cirkevné  sviatky na pokoji ako celok a pozrieť sa na  štátne sviatky. Iste  svojským riešením je presunutie  cirkevných  sviatkov na  nedeľu ako je to navrhnuté v tomto  prípade.  Toto  riešenie   však navodzuje  ideu  a nie  celkom  utopistickú,  že  štát  diktuje  minimálne dvom cirkvám  kedy majú čo svätiť. Prečo sa však potom  niektoré  štátne  sviatky   neslávia   najbližší víkend?  Tiež  legitímna  otázka.  Otázka je   ak chcem byť čestný  je to  rovnako legitímna  otázka  či je dobré  aby  cirkevné sviatky boli dňami  voľna.  Veď uctiť si v rovine  duchovnej   tieto sviatky  je možné aj  bez štátneho  „ súhlasu“.   Faktom  však ostáva , že dnes v kalendári sú  a že bol vybratý  práve  sviatok mariánskej  úcty  spätý  s našimi dejinami.

 

Chcel by som  veriť  v prostosť  dôvodov , ale  v dejinách  sa nič nedeje  náhodne .  Rúcanie  sôch  nerobil len Taliban , ničenie obrazov nebolo len v buržoáznych revolúciách v Holandsku a podobne.  So symbolmi  sa nežartuje .  A ani sa  s nimi  neobchoduje.  Mne osobne  nič nebráni ani keď  bude tento  štátny  sviatok  zrušený  ho mať v úcte  ako aj Tú  ktorej je  venovaný. Ale  cena  za hospodársky  rast  by nemala  byť duša národa …  To sme  s dejín už dávno  poučení.

 

 

Reforma stavebného práva: záväzné stanoviská obce (2) .

16.04.2024

Dlhé roky sa viedla vojna medzi stavebníkom vs. útvarmi hlavného architekta (prípadne tomu podobné organizačné zložky obce/mesta). Celý problém bol v tom, že stavebný úrad – mesto vás odkázalo na „záväzné stanovisko“ nejakého odboru, napr. architektov mesta, ktoré malo slúžiť ako podklad pre rozhodnutie ohľadom súladu s územným plánom. Mnohokrát však bola [...]

Polemika: záväzné stanoviská v stavebných konaniach (1. )

16.04.2024

Každý, kto sa venuje inžinieringu, to pozná. Stavebný úrad ešte ani nezačne konanie a hneď stavebníka vyzve, nech doloží záväzné stanoviská hasičov, hygieny či inšpektorátu práce. Ich okruh je závislý od toho, o ako problematickú stavbu ide. Ak stavebník ešte pred začatím konania doslova ako prílohu žiadosti nepredloží všetky záväzné stanoviská, stavebný [...]

Reforma stavebného práva ? Fx !

13.05.2021

Zrejme celá odborná verejnosť sa zhodne na tom, že aktuálny stavebný zákon z roku 1976 je súhrnom problémov, ambivalentných ustanovení a z hľadiska požiadaviek na územný rozvoj len veľmi kostrbato použiteľný zákon. Rovnako predpokladám, že sa laická aj odborná verejnosť zhodnú na tom, že najväčšie problémy prináša priam magická lehota, v ktorej na [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

piry

"Memento homine quia pulvis es et in pulverem reverteris"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 95269x
Priemerná čítanosť článkov: 2977x

Autor blogu

Kategórie