Založ si blog

Od Ježiša k Providentu

Blížia sa  sviatky, na ktorých pozitívnej  vibrácii sa zhodne  väčšina.  Kresťania si pripomíname sviatok narodenia Ježiša Krista . Dátum 24 december je symbolický ( teda nie historický) napriek tomu príchod spasiteľa  na svet  je skutočnosť,  ktorá chytí za srdce  hádam aj  symbolického kresťana  a i ateistu.   V tomto  období  aj takpovediac pôvodná  firma  slávi sviatok „Chanuka“, sviatok  svetiel.  Aj Židia  aj ich nástupnícka organizácia  Kresťania  majú dôvody oslavovať.  Tým predmetom  by pre nás  kresťanov  malo byť narodenie  dieťaťa Mesiáša  a Spasiteľa. Tak ako v časoch  Krista ani dnes  svet nie je dokonalý.  Aj aj dnes istá skupinka – skupina – väčšina z nás  miesto oslavy narodenín spasiteľa  beháme  a lietame  po obchodoch  a nákupných centrách.  Chceme  urobiť radosť svojim najbližším . Paradoxne  to chceme  urobiť cez  hmotné darčeky, ktoré spôsobia  nervozitu pri ich nakupovaní  a mylné uspokojenie,  že hmotným darom som  vyriešil /vyriešila  všetko.

Ale  mravoučne som kázal  už pred rokom či dva na túto tému  dnes chcem spomenúť niečo iné.  Myšlienka oslavy narodenín kde  budú dávať darčeky oslávencovi ako to  on chcel keď povedal „  Čo ste  urobili jednému z týchto maličkých  mne ste urobili“ sa ukazuje   stále viac  vzdialená slovenskej  realite.  Reálnejšie je práve nákupná horúčka , zápchy  na cestách a podobne . Avšak   nie každý  ma výplatu  na to aby urobil „ radosť“ darčekmi  všetkým  svojim blízkym.  A vtedy nastupuje  armáda  bánk, nebankoviek ,  finančných  leasingov. Tie všetky ponúkajú nádherné  Vianoce.  Obludnosť ako morálnej  tak aj právnej  stránky  tejto ponuky  je  jasná. To že ľudská blbosť je bezhraničné  je zrejmé jasné tiež . To že ľudia naletia, že  reálny výsledok  bude ročné splácanie, možno súd , možno exekútor  je  v kľude  jasné  každému.

Tak si, ako sa spieva  v jednej  pesničke  deti posadajme  , televízor počúvajme ako sa na Vááánoce patrí.  Medzi poslancom bojujúcim  proti úžere   a panelákom  zažiari reklama  na nebankovku,  ktorá v tomto čase ponúka riešenie  skvelých Vianoc  až do Vašej obývačky.  Rozmýšľam prečo nie je  povolená reklama  napr. borovičky  konifer . Ožerme sa na Vianoce  a rovno prepime  1/3 platu na rok dopredu ?  Nie  poviete si takáto reklama je predsa zakázaná , mohla by iritovať abstinujúcich  alkoholikov. A alkohol rozbíja  rodiny  a tie sa aj ústavne dohodlo, že sa budú chrániť .  Na konci tejto  Vašej  obývačkovej  úvahy je možno ďalšie reklama  tento krát  na super kreditnú kartu, ktorá sa v čase Vianoc  môže  zísť .

Reklama na úver- pôžičku či leasing  v čase Vianoc  a komplikovanej  sociálnej  situácii  veľa občanov  Slovenska je  nemorálna. Štát  nemôže prikázať ľudom aby  pochopili a žili skutočný duch Vianoc. To by nebolo správne  veď súčasťou slobody je  aj sloboda  zničiť si sám a svojej rodine  napr. tieto  sviatky.  Ale štát by mohol korigovať  reklamu  vyššie  uvedenú, či už jej  úplným  zákazom, alebo iným  reštriktívnym  opatrením ako je to v prípade  alkoholu a cigariet , či pornografie .  Napríklad povinnou  vetou v reklame „ Náš skvelý úver na  krásne Vianoce môže spôsobiť už o šesť mesiacov  návštevu súdneho exekútora  a predaj  Vášho majetku.“

Reforma stavebného práva ? Fx !

13.05.2021

Zrejme celá odborná verejnosť sa zhodne na tom, že aktuálny stavebný zákon z roku 1976 je súhrnom problémov, ambivalentných ustanovení a z hľadiska požiadaviek na územný rozvoj len veľmi kostrbato použiteľný zákon. Rovnako predpokladám, že sa laická aj odborná verejnosť zhodnú na tom, že najväčšie problémy prináša priam magická lehota, v ktorej na [...]

V Kežmarku nič nové, alebo spravodlivosť pre všetkých. ..

22.04.2021

Európska únia, Štrasburg, OSN, rôzne komisie či ochrancovia práv produkujú tony papiera, s cieľom zlepšiť právnu ochranu jednotlivcov a ich prístup k spravodlivosti. Je to pekná teória, avšak stále nedosiahnuteľný cieľ v mnohých prípadoch. Nezvyknem blogovať o konkrétnych prípadoch, v tomto konkrétnom som ale nahnevaný a preto sa aj s verejnosťou podelím o jednu [...]

Keď sa liberál musí červenať, alebo koniec akademickej samosprávy. .. .: -(

27.01.2021

Na začiatku bol február a mnohí verili, že bude lepšie … tak ako vtedy v 48‘… Univerzity sú od 11. storočia do dnešného dňa ostrovmi vzdelanosti, diskusie a SAMOSPRÁVY. Podstatou tejto samosprávy je, že aj obyčajný človek – študent, teda ten, kto je z hľadiska skúšok de facto podriadený, má právo voliť a byť volený do akademického senátu [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

piry

"Memento homine quia pulvis es et in pulverem reverteris"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 93816x
Priemerná čítanosť článkov: 3127x

Autor blogu

Kategórie