Založ si blog

Návrat k identite- František Ferdinand D´Este

Aj pod vplyvom syndrómu straty identity a umelej snahy vtesnať malú krajinu pod Tatrami niekde do Ameriky, alebo pri Moskvu som sa rozhodol napísať sériu článkov o osobnostiach stredoeurópskeho priestoru. Nerobím si nárok na vedeckosť skôr populárnym štýlom priblížiť verejnosti mená ako Sobielsky, Alžbeta Uhorská , Rudnay , František Fredinand. Dôležitosť pripomenutia si našej histórie- nášho životného priestoru je daná najmä v dobe ked sa nás ideológovia nové svetového poriadku snažia natlačiť buď na protestantský a marxisticko-liberálny západ, alebo na byzantský a autokratický východ.

Každé malé dieťa sa na základnej škole učí, že v roku 1914 vypukla I. svetová vojna atentátom v Sarajevu na následníka trónu. Možno ak sa niekto moc zaoberá históriou  pozná aj  meno  tohto následníka František Ferdinand D E´este. Moc pochybujem, že je veľa  ľudí na Slovensku, ktorí vedia viac. My Slováci  trpíme do istej miery fóbiou z dejín. Nevieme si nájsť asertívne miesto v dejinách ani len 2. Svetovej vojny a už tobôž nie v takej dejinnej diaľke ako je do Rakúsko- Uhorska.  Z dôvodu tradícii I. Československej  republiky, ktorá sa stala pre naše dejiny fetišom sa tvárime ako večne liberálny ateistický západ. Náš civilizačný mentálny a kultúrny základ naša národná identita je však pevne zakorenená v priestore strednej Európy spolu s Rakúšanmi, Čechmi, Maďarmi, Poliakmi, Chorvátmi a Slovincami. Hneď ako sa zbavíme strachu z dejín vlastného národa môžeme aj cez osobnosti, ktorým sa chcem venovať zatrúbiť na návrat k identite. Táto identita je identitou tak stredoeurópskou a teda internacionálnou ako národnou a štúrovskou. nezabudnime na bojové heslo štúrovskej zástavy za národ a kráľa! Teda kto  bol František Ferdinand?

Narodil sa a 18 decembra 1863 a atentát, ktorý rozpútal I. svetovú vojnu  bol 28 júna 1914. Prímene D Éste prebral ako súčasť dedičstva po rakúskom arcivojvodovi Františkovi V.

Jeho život  až do istého momentu  bol všetko iné len nie  život  budúceho vladára. Bol sprevádzaný vážnym ochorením pľúc, cestovaním a vášňou pre poľovačku .  Aj z tohto pohľadu nebol moc  vážne braný panovníckom domom. V konečnom dôsledku bol malo pravdepodobný dedič trónu. Zmena nastala po náhlej smrti nástupcu na trón Rudolfa. Negatívny pohľad cisárskeho dvora na nástupníka trónu však ostáva .  Všetko zavŕšilo jeho manželstvo s nižšou šľachtičnou slovanského  pôvodu Žofiou Chodkovou. Toto bolo vyhlásené ako monarganické- teda pozbavené práva následníctva – teda ich deti nemohli byť nikdy uznané za panovníka  Rakúsko-uhorskej  monarchie.  Zhruba  toľkoto  sa  bežný užívateľ dozvie z internetu.

František  Ferdinand bol však jeden  z najväčších  podporovateľov slovanstva v rámci  monarchie. V istej miere to bolo zapríčinené jeho  negatívnym postojom k Maďarom. Podľa legendy  to malo byť zapríčinené  ešte jeho pôsobením v armáde kedy jeho podriadení odmietali hovoriť  nemecky a on sa odmietal učiť maďarsky. Nech je pravda aká chce maďarskú vládnucu  časť spoločnosti považoval buď  za šovinistov,  alebo „ židov“. Ako pikošku  je možné uviesť odkaz, ktorý poslal  po kniežati Schwarcenbergovi maďarskej vládnucej elite „ že by sa rád  ukázal v Pešti aby  tisícročným Hunom  ukázal, že ich prianie  na jeho  skorú smrť  sa ešte  nevyplnilo“

Veľmi známy je jeho preslov , ktorý citujem  „ Ale teraz  už dosť o politických  problémoch , aj tak za všetky naše ( panovnícke) problémy môžu Maďari.  Nech tiahnu k čertom.! Prečo by mali mať viac práv ako Češi , Chorváti , Poliaci  Rumuni, alebo Slováci ?“ Treba  podčiarknuť, že historickú éru o ktorej hovoríme, sprevádzala veľká miera idei panhungarizmu a maďarizácie.  Aponiho  školské zákony či  Tiszova  politika, bola  politikou šovinizmu a nenávisti. Preto je smerodajné,  že ani napriek  prianiu Franc-Jozefa -Cisára nikdy neprijal na audiencii  predsedu  uhorskej vlády  Tiszu. K Slovanom všeobecne mal dobrý vzťah avšak osobitne – k Chorvátom a Slovincom a  Slovákom  mal veľké sympatie. Spoločným  menovateľom bola ich vernosť  monarchii a katolícka  viera.

Aj keď  išlo o špecifickú dobu  nikto nemôže poprieť, že v osobe Františka Ferdinanda  mali Slovania veľkého priateľa.  Jeho korunovácia by mohla spôsobiť historickú zmenu pomerov monarchii. Nestalo sa  tak. Ruka vraha – Slovana  ukončila  nádeje na reformu Rakusko-uhorska,  a ani posledný Cisár bl. Karol Habsbursky to nemohol zvrátiť.

Mnoho  bulvárnych historických expertov radi používajú  logiku čo by bolo keby . Predstavme si, že by František  Ferdinand nastúpil na  Rakúsko- Uhorský trón.  S najväčšou pravdepodobnosťou by nastala konštitučná zmena v prospech slovanských národov a konflikt s Maďarmi.  Isto by ale  zotrvanie reformovanej monarchie zabránilo vzniku nacizmu a komunizmu.

František Ferdinand totiž okrem iného bol za pevné spojenectvo s Ruskom. V roku 1897 napísal rakúskemu vyslancovi do Petrohradu : „ Úplná zhoda s Ruskom a spojenectvo troch cisárov  a zachovanie mieru a  monarchií to je môj životný ideál. Ktorý budem zo všetkých síl podporovať.“ Jeho „ politickým  „ programom bolo mimo iné aj obnovenie pápežského štátu,  ktorý zanikol  roku 1870 .

Komu teda prospela jeho smrť  a aký význam  ma jeho odkaz  spojenectva  Nemecka  strednej  Európy a Ruska v  súčasnosti  je otázka, ktorej odpoveď môže vysvetliť mnoho skutočnosti aj roku 2015.

Reforma stavebného práva ? Fx !

13.05.2021

Zrejme celá odborná verejnosť sa zhodne na tom, že aktuálny stavebný zákon z roku 1976 je súhrnom problémov, ambivalentných ustanovení a z hľadiska požiadaviek na územný rozvoj len veľmi kostrbato použiteľný zákon. Rovnako predpokladám, že sa laická aj odborná verejnosť zhodnú na tom, že najväčšie problémy prináša priam magická lehota, v ktorej na [...]

V Kežmarku nič nové, alebo spravodlivosť pre všetkých. ..

22.04.2021

Európska únia, Štrasburg, OSN, rôzne komisie či ochrancovia práv produkujú tony papiera, s cieľom zlepšiť právnu ochranu jednotlivcov a ich prístup k spravodlivosti. Je to pekná teória, avšak stále nedosiahnuteľný cieľ v mnohých prípadoch. Nezvyknem blogovať o konkrétnych prípadoch, v tomto konkrétnom som ale nahnevaný a preto sa aj s verejnosťou podelím o jednu [...]

Keď sa liberál musí červenať, alebo koniec akademickej samosprávy. .. .: -(

27.01.2021

Na začiatku bol február a mnohí verili, že bude lepšie … tak ako vtedy v 48‘… Univerzity sú od 11. storočia do dnešného dňa ostrovmi vzdelanosti, diskusie a SAMOSPRÁVY. Podstatou tejto samosprávy je, že aj obyčajný človek – študent, teda ten, kto je z hľadiska skúšok de facto podriadený, má právo voliť a byť volený do akademického senátu [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

piry

"Memento homine quia pulvis es et in pulverem reverteris"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 93807x
Priemerná čítanosť článkov: 3127x

Autor blogu

Kategórie