Založ si blog

môj čas. .. .. ..

Koľko z Vás  si povie  uf, prázdniny  sú za nami  , čas dovoleniek  pominul a ja som opäť  neprežil nič  z toho čo som naplánoval.  Tento blog  je  taká  zmätená  úvaha o najčastejšej  lži,  ktorou sa klameme. Lži, ktorá sa  ľahko odhalí a niekedy ma tragické  následky.  Tá lož je  …..ale veď na   to mám ešte čas……

Iste  aj  Vám sa  stalo  , že ste pozreli do zrkadla a povedali ste si  a však nie je to až také zlé na tréning mám  ešte  čas.  Veľmi obľúbená veta je   na  dobré skutky mám ešte  čas. Alebo  uvoľním sa  keď budem  mať zarobené .

Tu  a teraz znie  priam  sadisticky. Sranda  je  , že  premôcť sa  a žiť inak život  je utrpením len na krátku   chvíľu.  Napríklad  kríza v prestaní  fajčiť   je  tak mesiac   dva .  Šok  z chodenia  do posilňovne trvá  týždeň maximálne dva . Takto by som vedel  vymenovať stovku  činností.  Dôležité  rozhodnutia  nechávame   často na   budúcnosť, lebo sa ich bojíme .

Poďme sa, ale najprv  pobaviť ako sa dá zlepšiť  život . Napríklad  prestať  fajčiť.  Nejde o to či sme zdravý alebo nie.  Ide  o to  , že  náš  život je diktovaný kúpením /nekúpením  škatuľky  cigariet . Ozaj  pri pohľade naspäť  chceme  vidieť svoj život  v hraniciach  každodenného kupovania  si  cigariet?

Alebo šport.  Vynechajme   rozprávky   dobšinského  ako nemáme čas a poďme  k podstate.  Každý  človek je tvorca . Ak  môže vidieť  ako tvorí svoje  telo  je to nádherný  pocit , ak môže  vidieť   čo jeho vlastné  telo dokáže  je  to  nirvána.  Len  treba  vynechať  výhovorky   nemám čas, nie som športový typ a podobne.

Alebo vzdelanie . Áno  na Slovensku je   na meter  štvorcový   najväčší  počet expertov na  všetko. Napriek  tomu  mesačne   prečítať jednu knihu , naučiť sa  niečo  z cudzieho jazyka   rozširuje  hranice   bytia  z človeka  pasívneho  na  človeka   autonómneho,  ktorý  vie samostatne myslieť.

Ješitnosť  je  vlastnosť,   ktorá bezpochyby  ničí náš  život.  Egoizmus,  ktorý je  vlastný brat ješitnosti  resp.  pýchy   ničí   harmóniu vzťahov   s inými  ľuďmi  či už v rodine,  alebo v práci. Ostentatívne   upozorňovanie na svoje kvality , silu moc  môže spôsobovať   v istom  okamihu orgastické  pocity,  ale je ukľudnovaním seba  cestou do pekla. Vysvetlím-  ješitnosť  , resp  pýcha  nám prikazuje   sa chváliť  byť v stredobode pozornosti.  Naši predkovia  vraveli , že  železo sa skúša v ohni.  Ak pyšne  povieme , že  vieme  super  po anglicky  a z najbližším  stretnutím  s Angličanom  habkáme  neskutočne sa  strápnime . Ak však s pokorou  priznáme  , že máme ešte  čo na sebe  robiť   môžeme  svoje  okolie len prekvapiť a nehovoriac  o tom  že úspech v komunikácii  v cudzom jazyku nás potom  môže naplniť  opravdivou  hrdosťou. Ješitnosť a pýcha  z nás  robí prázdny  sud, ktorý najviac duní. V konečnom  dôsledku  spôsobuje  depresie a úzkosť a rozkladá  zdravé sebavademie  človeka . Priznanie,   že máš  čo ešte  meniť  je  oslobodzujúce a  vyhne  ťa  mnohým  problémom .

Nesúďte   aby ste neboli súdení. Ohováranie  a intrigy  robia  z nášho  života  danteho  peklo tu na zemi.  Jazyk  je  najväčším  nástrojom  zloby  v našom živote.  Ak miesto toho  sa budeme  v rodine , práci a podobne   snažiť  byť tvorcami  pokoja iste  dosiahneme  pokoj a pohľad  ľudí na nás sa zmení. Stačí len málo , keď sa pri stole  začne  rozoberať niekto  kto tam nie je  vstať  a povedať  „ tak toto  nemusím  počúvať „

Na charitu  nemám  ešte vek.  Obľúbená  veta.  Ale nezištná  pomoc  čo len jednému  človeku môže zmeniť  jeho  život, ale iste  zmení tvoj.  V tejto pomoci  je niečo božské  čo dodá  iný rozmer tvojmu životu.   A že nemáš príležitosť ? Len občianske  združenie  , v ktorom mám   nejaké aktivity  Inštitút prijatia  neustále  hľadá  dobrovoľníkov. Miesto  sťahovania  porna  na nete ,  či ohovárania  druhých na  Facebooku môžeš on line  pomôcť ľudom  v kríze.  Ale  vôbec  nemusíš byt  dobrovoľníkom,  stačí  keď  pomôžeš babke  cez prechod , alebo si vypočuješ  suseda v jeho problémoch  a tvoj  život  dostane   iný ráz.

Zamýšľal som  nad  mojím časom.  Možno ma  zajtra  zrazí  auto,   alebo možno  budem žiť  ešte raz  toľko.  Ale  rozhodnutie  zmeniť svoj  život  už nenechám na zajtra. Možno  aj pre teba   budú  vyššie  uvedené riadky  inšpiráciou. Možno treba   z Tvojho života niečo odstrániť  možno  k nemu niečo pridať.  Iste  je  však to , že  môžeš  byť pánom vo svojej rodine , firme meste   ale  nie si pánom svojho  času  nevieš  kedy skončí.  A tak ako po letných prázdninách   asi nikto nechce  na konci svojich  dní  povedať  toľko som toho nestihol lebo som všetko odkladal….

 

 

Reforma stavebného práva: záväzné stanoviská obce (2) .

16.04.2024

Dlhé roky sa viedla vojna medzi stavebníkom vs. útvarmi hlavného architekta (prípadne tomu podobné organizačné zložky obce/mesta). Celý problém bol v tom, že stavebný úrad – mesto vás odkázalo na „záväzné stanovisko“ nejakého odboru, napr. architektov mesta, ktoré malo slúžiť ako podklad pre rozhodnutie ohľadom súladu s územným plánom. Mnohokrát však bola [...]

Polemika: záväzné stanoviská v stavebných konaniach (1. )

16.04.2024

Každý, kto sa venuje inžinieringu, to pozná. Stavebný úrad ešte ani nezačne konanie a hneď stavebníka vyzve, nech doloží záväzné stanoviská hasičov, hygieny či inšpektorátu práce. Ich okruh je závislý od toho, o ako problematickú stavbu ide. Ak stavebník ešte pred začatím konania doslova ako prílohu žiadosti nepredloží všetky záväzné stanoviská, stavebný [...]

Reforma stavebného práva ? Fx !

13.05.2021

Zrejme celá odborná verejnosť sa zhodne na tom, že aktuálny stavebný zákon z roku 1976 je súhrnom problémov, ambivalentných ustanovení a z hľadiska požiadaviek na územný rozvoj len veľmi kostrbato použiteľný zákon. Rovnako predpokladám, že sa laická aj odborná verejnosť zhodnú na tom, že najväčšie problémy prináša priam magická lehota, v ktorej na [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

piry

"Memento homine quia pulvis es et in pulverem reverteris"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 95320x
Priemerná čítanosť článkov: 2979x

Autor blogu

Kategórie