Založ si blog

. . . . . . všetci sa už tešíííííííme na Jéééžiškaaaaaaaaaa. . . !

Malý Ježiško si  povedal tieto Vianoce, že sa pozrie na  Slovensko.  Bol tu už mnohokrát, keď tento malý národ pod Tatrami,  trpel pod Turkom, počas vojen a povstaní,  či v ére totalitných režimov, alebo na ceste  za prácou do Ameriky – pomáhal Slovákovi spolu so svojou matkou niesť kríž. Dnes  však, chcel sa podeliť o radosť svojho narodenia.  Mama mu mnohokrát hovorila ako si ho a ju ctia Slováci, nádhernými spevmi, častou návštevou kostola či mnohými pútnickými miestami .

Už sa dostať z Betlehemu nebolo nič ľahké. Musel prejsť viacerými kontrolami, ako armády Izraela  tak aj bojovníkov Palestínskej  samosprávy.  Cesta Sýriou ešte horšia, doslova krížová, mnoho otcov , synov a žien  zabitých, ponížených a týraných .  Ale  za návštevu Slovenska, kde Slovák  každého víta Božím darom, chlebom a soľou to stojí  . Kde dobrá reč  je ako pohľadanie  matky, za to sa oplatí  trpieť. Aby ho nezostrelili  stíhačky Turecka odklonil sa cez Irak. Smutný pohľad hodil na Turecko- veru nemôžeš  mať dvoch pánov,  lebo jedného  budeš nenávidieť a druhému slúžiť ! V Iraku sa potešil. Keď budem hovoriť  aramejsky musí ma spoznať  môj milovaný národ po Tatrami aj keby ma inak nepoznal.  Aj keby zabudol na moje slová, že bol som hladný a dali ste mi jesť – podľa reči ma pozná…..

Slzy  bolesti  ako na ceste krížovej tak aj teraz stekajú po  tvári matky,  keď znova počuje „ ………pre takých ako Vy tu nie je miesta…………..“ .

Reforma stavebného práva: záväzné stanoviská obce (2) .

16.04.2024

Dlhé roky sa viedla vojna medzi stavebníkom vs. útvarmi hlavného architekta (prípadne tomu podobné organizačné zložky obce/mesta). Celý problém bol v tom, že stavebný úrad – mesto vás odkázalo na „záväzné stanovisko“ nejakého odboru, napr. architektov mesta, ktoré malo slúžiť ako podklad pre rozhodnutie ohľadom súladu s územným plánom. Mnohokrát však bola [...]

Polemika: záväzné stanoviská v stavebných konaniach (1. )

16.04.2024

Každý, kto sa venuje inžinieringu, to pozná. Stavebný úrad ešte ani nezačne konanie a hneď stavebníka vyzve, nech doloží záväzné stanoviská hasičov, hygieny či inšpektorátu práce. Ich okruh je závislý od toho, o ako problematickú stavbu ide. Ak stavebník ešte pred začatím konania doslova ako prílohu žiadosti nepredloží všetky záväzné stanoviská, stavebný [...]

Reforma stavebného práva ? Fx !

13.05.2021

Zrejme celá odborná verejnosť sa zhodne na tom, že aktuálny stavebný zákon z roku 1976 je súhrnom problémov, ambivalentných ustanovení a z hľadiska požiadaviek na územný rozvoj len veľmi kostrbato použiteľný zákon. Rovnako predpokladám, že sa laická aj odborná verejnosť zhodnú na tom, že najväčšie problémy prináša priam magická lehota, v ktorej na [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

piry

"Memento homine quia pulvis es et in pulverem reverteris"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 95354x
Priemerná čítanosť článkov: 2980x

Autor blogu

Kategórie