Založ si blog

Reforma stavebného práva: záväzné stanoviská obce (2) .

Dlhé roky sa viedla vojna medzi stavebníkom vs. útvarmi hlavného architekta (prípadne tomu podobné organizačné zložky obce/mesta). Celý problém bol v tom, že stavebný úrad – mesto vás odkázalo na „záväzné stanovisko“ nejakého odboru, napr. architektov mesta, ktoré malo slúžiť ako podklad pre rozhodnutie ohľadom súladu s územným plánom. Mnohokrát však bola kreativita architektov taká, že riešili aj otázku ochrany prírody a krajiny, pamiatok, dopravy či „bezpečnosti štátu“. Do 1. apríla 2024 bol takýto postup nezákonný, pretože stavebný zákon vyslovene stanovoval, že ak je obec  stavebným úradom, nemôže byť zároveň aj tzv. dotknutým orgánom a vydávať sama sebe záväzné stanoviská. Navyše platí, že právnu subjektivitu má len obec ako orgán verejnej správy, nie organizačné zložky. Teda, stavebný úrad si mal urobiť záver sám. Či vlastnou odbornosťou svojich zamestnancov, alebo v rámci konzultácie s nejakou organizačnou zložkou obce/mesta, to už, ako sa hovorí, bolo šuma-fuk.

  1. apríla 2024 vstúpil do účinnosti zákon č. 200/2022 Z.z o územnom plánovaní a rozsiahla novela stavebného zákona. Jedným z podstatných pilierov novej právnej úpravy je etablovanie obce ako svojského dotknutého orgánu (v práve hovoríme o tzv. orgáne sui generis svojho druhu), ktorý podáva záväzné stanovisko zatiaľ do konaní podľa stavebného zákona. Aký bude ďalší vývoj zákona o výstavbe (jeho účinnosť bola odložená), to nevieme.

Čo to znamená? Že obec má od 1. apríla významnú právomoc dávať záväzné stanovisko, bez ktorého nezískate ani povolenie, ale je napríklad aj jedným z podkladov pre tzv. spojenie konania územného a stavebného. Teda, ide o významný právny akt. Jeho významnosť je podčiarknutá aj faktom, že podľa § 24 predmetného zákona bude priamo preskúmateľné úradom. Úrad vydá upozornenie, na ktoré do 21 dní buď obec (resp. niekedy aj VUC) reaguje pozitívne a vydá nové stanovisko, alebo ho úrad nahradí svojim. A aj takéto rozhodnutie je preskúmateľné súdom a to vo všeobecnej lehote 2 mesiacov. Zvláštnosťou je, že takáto žaloba má priamo odkladný účinok (zvyčajne oň musíte osobitne žiadať).

Ak v tomto momente vznikli ovácie radosti na obecných alebo mestských úradoch z novej kompetencie, je potrebné povedať aj to b.). Záväzné stanovisko bude zrejme chápané ako opatrenie, musí mať jasný výrok, riadne odôvodnenie a zakladá aj nárok na náhradu škody za nezákonný alebo nesprávny postup. Teda, tak z hľadiska formy, ako aj z hľadiska obsahu, si bude žiadať oveľa precíznejší postup ako doteraz.

A aj kreativita niektorých úradníkov – architektov dostala zákonné obmedzenie. Podľa § 11 písm. i.) zákona o územnom plánovaní sa takéto záväzné stanovisko vydáva len vo veciach súladu s územným plánom. Náročnosť spracovania záväzného stanoviska obcou bude aj v tom, že musí smerovať vždy k predmetu konania. Iné je,  ak jeho záverom má byť procesná otázka spojenia konaní, iné ,ak ide o povolenie stavby.

Teda viac roboty a zodpovednosti, menej kreativity.

Polemika: záväzné stanoviská v stavebných konaniach (1. )

16.04.2024

Každý, kto sa venuje inžinieringu, to pozná. Stavebný úrad ešte ani nezačne konanie a hneď stavebníka vyzve, nech doloží záväzné stanoviská hasičov, hygieny či inšpektorátu práce. Ich okruh je závislý od toho, o ako problematickú stavbu ide. Ak stavebník ešte pred začatím konania doslova ako prílohu žiadosti nepredloží všetky záväzné stanoviská, stavebný [...]

Reforma stavebného práva ? Fx !

13.05.2021

Zrejme celá odborná verejnosť sa zhodne na tom, že aktuálny stavebný zákon z roku 1976 je súhrnom problémov, ambivalentných ustanovení a z hľadiska požiadaviek na územný rozvoj len veľmi kostrbato použiteľný zákon. Rovnako predpokladám, že sa laická aj odborná verejnosť zhodnú na tom, že najväčšie problémy prináša priam magická lehota, v ktorej na [...]

V Kežmarku nič nové, alebo spravodlivosť pre všetkých. ..

22.04.2021

Európska únia, Štrasburg, OSN, rôzne komisie či ochrancovia práv produkujú tony papiera, s cieľom zlepšiť právnu ochranu jednotlivcov a ich prístup k spravodlivosti. Je to pekná teória, avšak stále nedosiahnuteľný cieľ v mnohých prípadoch. Nezvyknem blogovať o konkrétnych prípadoch, v tomto konkrétnom som ale nahnevaný a preto sa aj s verejnosťou podelím o jednu [...]

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

piry

"Memento homine quia pulvis es et in pulverem reverteris"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 95465x
Priemerná čítanosť článkov: 2983x

Autor blogu

Kategórie