Založ si blog

Vianoce ante portas

Tak a Vianoce sú ante portas . Obdobie,  ktoré ma  svoje  miesto  aj keď v inej  rovine   už niekoľko tisíc  rokov . Posledné 2000 ročie , je okrem  iných vecí aj narodeninovou  oslavou.   Dnes  sme tento význam dali na tretiu  koľaj a stres  z uprataného  bytu, nákupnej horúčky a podobne  narodeninovú party  vytláča. Napriek tomu  skutočne  Vianoce  sú narodeninami  jedného chlapíka .  Pre  kresťanov  je to Syn  Boží. Pre  moslimov prorok. Pre ateistov vizionár,  ktorého myšlienky verím, že môžu zmeniť  kvalitu  ich života.

Chalanisko  to nemal  ľahké ani na začiatku . V Betleheme dáko nebolo miesta  preňho  . Tak sa narodil v chlieve .  Dnes  by som chcel predovšetkým popriať  aby sme nezopakovali  chybu Betlehemčanov.  Oslávenec  by nemal ostať vonka za  zamknutými  dverami.  Naopak  každé narodeniny  si zaslúžia  darčeky . Dávam  Vám inšpiráciu  čo by sa tak  oslávencovi mohlo páčiť. A uvidíte , že v konečnom  dôsledku obdarujete  seba.

Darček  prvý  odpustenie. Chalan  keď mal  33  tak  ho ukrižovali . On však vypísal  svojim katom  bianco šek odpustenia. „ Otče  odpusť im lebo nevedia  čo činia“. Nuž nebolo  by zlé si navzájom  odpustiť.  Poviem  príbeh.  Budhistickí mnísi  išli  k rieke a videli  tam nahú ženu ako sa bojí  prejsť cez rieku . Jeden ju zobral do náručia a tak  prešiel rieku.  Nechal ju na brehu. Po istom čase mi ostatní  začali dohovárať  , že sa dotkol ako mních  nahej  ženy.  Jeho odpoveď bola  ponaučením  pre nás:“ Ja som tú ženu nechal na brehu, ale  vy ju beriete  stále zo sebou lebo je  vo Vašich  hlavách“ . Priatelia  máme  tri dni na to  aby sme si  s každým s kým  máme spor  vysvetlili  veci , možno aj zvýšili  hlas , ale náš  problém, spor a nenávisť nechali na brehu  23, decembra  . To bude pekný darček pre oslávenca .

Darček  druhý milosrdenstvo.  Chodíme  denne  po uliciach kde vidíme  nešťastných ľudí, hladných  alebo možno náš sused  je  v depresii , úzkosti osamelý.  Ten  chlapík  z Betlehema  povedal : „Bol som hladný a dali ste mi jesť  , bol som smädný a dali ste mi piť,  a tak ďalej .“ Slovo s tým kto má  menej štastia ako my , či nejaká iná pomoc aj materiálna  , teraz  tých možností je milión  bude  pekný darček.  Zistíte,   že keď  dávate  dostávate .

Tretí  darček  radosť, vďakyzdanie. Asi som  veľký narcis  keď budem citovať  jeden svoj  výrok.  Okolo nás je oceán  pekných  vecí a jazero  zlých . Prestaňme sa topiť v jazere  bahna radšej si zaplávajme  v oceáne  šťastia. Naučme  sa tešiť z bežných  vecí  a ďakujme   za  každý úsmev a každé  ráno.  Sme na  tom  stále lepšie ako deti  v Afrike , ako bezdomovci  v Moskve  či inde na svete . Začnime debaty  pri stole s priateľmi  tým čo je pozitívne  v našom  živote. A naša  radosť sa stane  tretím darčekom.

Keď toto  zvládneme  dostaneme  veľký dar – pokoj v duši , a zistíme,- že  ten kto  dáva  dva krát  dostáva.

Pekné Vianoce  a skvelú narodeninovú párty želám .

 

Reforma stavebného práva: záväzné stanoviská obce (2) .

16.04.2024

Dlhé roky sa viedla vojna medzi stavebníkom vs. útvarmi hlavného architekta (prípadne tomu podobné organizačné zložky obce/mesta). Celý problém bol v tom, že stavebný úrad – mesto vás odkázalo na „záväzné stanovisko“ nejakého odboru, napr. architektov mesta, ktoré malo slúžiť ako podklad pre rozhodnutie ohľadom súladu s územným plánom. Mnohokrát však bola [...]

Polemika: záväzné stanoviská v stavebných konaniach (1. )

16.04.2024

Každý, kto sa venuje inžinieringu, to pozná. Stavebný úrad ešte ani nezačne konanie a hneď stavebníka vyzve, nech doloží záväzné stanoviská hasičov, hygieny či inšpektorátu práce. Ich okruh je závislý od toho, o ako problematickú stavbu ide. Ak stavebník ešte pred začatím konania doslova ako prílohu žiadosti nepredloží všetky záväzné stanoviská, stavebný [...]

Reforma stavebného práva ? Fx !

13.05.2021

Zrejme celá odborná verejnosť sa zhodne na tom, že aktuálny stavebný zákon z roku 1976 je súhrnom problémov, ambivalentných ustanovení a z hľadiska požiadaviek na územný rozvoj len veľmi kostrbato použiteľný zákon. Rovnako predpokladám, že sa laická aj odborná verejnosť zhodnú na tom, že najväčšie problémy prináša priam magická lehota, v ktorej na [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

piry

"Memento homine quia pulvis es et in pulverem reverteris"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 95106x
Priemerná čítanosť článkov: 2972x

Autor blogu

Kategórie