Založ si blog

Dorothy Dayová

Veľmi rád čítam amerického autora jezuitu Jamesa Martina.  Jeho knihy sú mnohokrát  veľkým povzbudením a napriek tomu, že sú presiaknuté katolíckom duchom môže ich čítať každý bez ohľadu na vierovyznanie . Príbehy tam obsiahnuté  sú inšpiráciou pre  denný  život  a Boh je len nadstavba, ktorú môže človek  zobrať , ale rovnako dobre  sa nechá inšpirovať aj keď  odmieta  existenciu nadprirodzena. V jednej  knihe  opisuje príbeh Dorothy Dayovej.  Nielen jej  príbeh, ale  existencia  celého katolíckeho robotníckeho  hnutia, ktorého bola zakladateľkou  je na Slovensku  veľká neznáma.  Keďže  sa narodila 8 novembra  a práve dnes  v USA prebiehajú voľby  kde jednou z tém je aj ženstvo dovoľte mi predstaviť  túto ženu .

Kto je ten čo hľadá šťastie ? Jeden  z nás  my všetci .  Mnohokrát prídeme  po dlhej ceste k tomu čo sa ako predstava  šťastia  vôbec nejavili na začiatku tejto  cesty.  Pripomína mi to obraz, ktorý som  zažil v Španielsku s francúzskymi  dôchodcami . Každý večer sa opakoval rituál dôchodcovského páru kde pani bola  evidentne po mŕtvici. Pozorný starček  jej nalieval víno, utrel ústa,  ale pri tom všetkom je dával pocit  istej dôstojnosti  bytia  aby sa necítila ponížená  situáciou.  Robil to s elektrizujúcim taktom . Každý večer to isté  a za týmto rituálom nasledovala  pre nevšímavého diváka  skoro  neviditeľná  vec  . Pohľad  očí na zvráskavenej  tvári plný lásky a vďačnosti.

Mnohokrát  snívame o vlastnej  predstave  šťastia  spojeného  s drahými autami,  luxusom a komfortom.  To sme  my  čo hľadáme  šťastie.  Tento dôchodcovský pár ho našiel  .

Dorothy Dayová  bola rovnako  hľadajúca  šťastie . Ako študentka univerzity  Illinois  odmietala náboženstvo  , zaujímala sa však o sociálne otázky , chudobu a postavenie robotníkov. Bola  zatknutá  za organizovanie protestov . Pobyt vo väzení  ju nútil k sebareflexii .  Dorothy  viedla  aj relatívne pestrý  sexuálny život charakteristický pre  ľavicové prostredie.  Aby sme  mali o nej predstavu je  potrebné to povedať.  Vo väzení ako píše vo svojej autobiografii prišla na myšlienku kolektívnej  viny mlčiacej väčšiny. „ Nikdy  nemôžem byť skutočne  slobodná pokiaľ budem  vedieť , že všade vo svete si  za mrežami ľudia , ženy , muži  mladé dievčence ktoré znášajú útlak , trest,  za zločiny na ktorých  sa podieľa  celé ľudstvo…“  Sociálny  radikalizmus a pacifizmus,  ktorý ju nikdy  neopustil  však nevyplnil miesto v jej vnútri, ktoré bolo potrebné na  skutočné šťastie  a odpoveď  na mnohé otázky. Hovorí sa,  že narodenie dieťaťa  s anarchistom Forsterom  ( ktorý ju neskôr opustil) spôsobilo u nej  dotyk nadprirodzena  a konverziu . Jej  príbeh  však  skrýval aj temné chvíle . Bola na potrate ( pred tým  ešte ) , prepila  celé noci a raz ju omylom zatkli ako prostitútku.  Asi na mieste je povedať, že si prešla  osobným  peklom . Konverzia,   ktorá  je spätá s druhým  tehotenstvom však zmenila všetko.

S ohňom akým predtým podliehala marxistickému  radikalizmu  začína aktivitu v katolíckom sociálnom  hnutí.  Vydáva   v roku 1933 časopis  Katolícky  robotník a neskôr  zakladá  katolícke robotnícke hnutie. Svoj život už  odvíja nielen v aktivizme, ale konkrétnej práci v najchudobnejších štvrtiach amerických miest. Žila jednoducho a snažila sa vyberať si najlacnejšiu alternatívu na uspokojenie svojich osobných potrieb. Otvorila mnoho centier  pre chudobných  v  New Yorku. Počas  veľkej  hospodárskej krízy ponúkli jedlo a základnú starostlivosť mnoho  nezamestnaným .  Dorothy  tiež rozbehla  tzv . komunálne  farmy  pre  núdznych  . Opätovne ju zatkli  v roku 1973  za obhajobu sociálnych  práv.  Bez nenávisti   s veľkým odovzdaním  sa však po  prepustení opätovne  pustila  do práce . Skutočne ju nedokázalo zastaviť  nič.  Stále  prízvukuje, že liekom na  mnoho problémov je  spoločenstvo  – komunita.  Vo svojom charitatívnom diele  odmietala  prijímať peniaze o ktorých pôvode mala pochybnosti . Ako vzdelaná spisovateľka  mala prehlaď o základoch  ekonomických a finančných  zákonitostiach . Napriek  tomu ako som uviedol  žila  v dôstojnej skromnosti.

Dorothy Dayová chudobná – bohatá našla  šťastie. Možno na začiatku bol pohľad dieťaťa  aby sa jej cesta a križovatke  dala  istým už do konca  života nemenným smerom. Jej príbeh je motiváciou  nie tak ani tým, že by  prišla  s novou  ideológiou. Sociálna  náuka  Cirkvi tu bola  dávno pred  ňou. Ale tým, že ona tú sociálnu revolúciu  žila.

Večerný rituál  dôchodcov  a príbeh Dorothy Dayovej majú jednu spoločnú podmnožinu . Aj keď sa dajú pekne  opísať  to  najcennejšie „najelektrizujúcejšie“ je slovami neopísateľné . Politici mnohokrát hovoria o sociálnej otázke.  Dorothy hovorila tiež. Ale to čo hovorila v slovách, v protestoch a v časopisoch  bolo nič oproti tomu čo rozprával jej  životný príbeh.

Reforma stavebného práva: záväzné stanoviská obce (2) .

16.04.2024

Dlhé roky sa viedla vojna medzi stavebníkom vs. útvarmi hlavného architekta (prípadne tomu podobné organizačné zložky obce/mesta). Celý problém bol v tom, že stavebný úrad – mesto vás odkázalo na „záväzné stanovisko“ nejakého odboru, napr. architektov mesta, ktoré malo slúžiť ako podklad pre rozhodnutie ohľadom súladu s územným plánom. Mnohokrát však bola [...]

Polemika: záväzné stanoviská v stavebných konaniach (1. )

16.04.2024

Každý, kto sa venuje inžinieringu, to pozná. Stavebný úrad ešte ani nezačne konanie a hneď stavebníka vyzve, nech doloží záväzné stanoviská hasičov, hygieny či inšpektorátu práce. Ich okruh je závislý od toho, o ako problematickú stavbu ide. Ak stavebník ešte pred začatím konania doslova ako prílohu žiadosti nepredloží všetky záväzné stanoviská, stavebný [...]

Reforma stavebného práva ? Fx !

13.05.2021

Zrejme celá odborná verejnosť sa zhodne na tom, že aktuálny stavebný zákon z roku 1976 je súhrnom problémov, ambivalentných ustanovení a z hľadiska požiadaviek na územný rozvoj len veľmi kostrbato použiteľný zákon. Rovnako predpokladám, že sa laická aj odborná verejnosť zhodnú na tom, že najväčšie problémy prináša priam magická lehota, v ktorej na [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

piry

"Memento homine quia pulvis es et in pulverem reverteris"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 95074x
Priemerná čítanosť článkov: 2971x

Autor blogu

Kategórie